Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Akvárium egészségügyi célja

 

Akvárium;
orvosi vényre
 

 

            Az akvárium emberi szervezetre gyakorolt hatását rég óta kutatják. A kutatások számos jótékony hatást tártak fel, melyek reményt adhatnak jó néhány embernek.
A vizsgálatok bebizonyították, hogy az akváriummal bírók körében ritkábban fordul elő a fejfájás, nyugtalan alvás, gyomorprobléma, ráadásul a fáradtságérzetet is csökkenti. Ezeken felül a szem- és fülgyulladás is ritkábban fordul elő. Még az a szerencse, hogy nem tabletta, vagy injekció formájában kell a szervezetbe juttatni, mindössze annyi a dolgunk, hogy „megépítjük” az akváriumot, rendszeresen gondozzuk, és ezt a szépen ápolt medencét nézegessük. Én személy szerint a nézés fázist szeretem a leginkább… Nem egyszer fordult elő velem, hogy arra eszméltem, hogy már vagy két, két és fél órája csak ülök, és a halakat figyelem, ahogy ide-oda úsznak, és bujkálnak a kövek és növények labirintusában. Ez a fajta nyugalom növeli a gyógyulás esélyeit az infarktuson átesett betegek számára is. Az akvárium nyugtató, stressz-csökkentő hatásának köszönhetően több magánklinika épületében is jelen van. A klinikákon túl az akvárium a pszichiátriákon is helyet kapott. A depressziós tünetek a magyar lakosság körülbelül 28%-át érinti, éppen ezért csináltak egy vizsgálatot, melyben a résztvevők 69,2%-a számolt be az akvárium pozitívumairól. Többségük hangulatjavító, vidámság- és szabadságérzetet adó hatásairól számoltak be.
doki-akv.jpg
Ha nem volna még elég ennyi gyógyító hatás, amiért még csak el sem kell mennünk a gyógyszertárba, nézzünk hát még egy, egyre inkább elterjedő kezelést, melyek ugyancsak az akváriumból került elő; Garra Rufa kezelés. De mi is ez? A Garra Rufa egy olyan halfajta, mely az elhalt bőrréteget csipegeti le a kezelésen résztvevő testéről. Ez a haldoktor segít elérni a sima bőrt, de a bőrbetegségek kezelésében is hasznát veszik, mint például a pikkelysömör. Miután befejezték a táplálkozást, a bőrfelületre juttatnak egy bizonyos enzimet, mely segítséget nyújt a bőrfelület gyors regenerálódásában.
Jómagam is, akvarisztikai „pályafutásom” során, nem egy olyan esetről győződhettem meg, mely akvárium nélkül súlyosabb következményekkel is járhatott volna (Például; Idegösszeroppanás). Én csak ajánlani tudom minden kedves olvasónak ezt a csodálatos hobby-t melynek neve; Akvarisztika.