Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az akváriumról általában

Az akváriumokról általában

(Tartalma: Elhelyezés, Méretének kiválasztása, Méretének kiszámítása, Lakószám)

 

Az akvárium elhelyezése
 
                 Ugyan már a talajon, az akvárium méretén, és egyéb más, fontos dolgokon átrágtuk magunkat, beszéljük meg, hogy hová is kerüljön ez a kis/nagy szépség.
Az akvárium elhelyezése nagyon fontos! Nem is gondolnánk, hogy mennyire!
                 Ha az akváriumot a megfelelő helyre tesszük, kevésbé fog algásodni, és a halak is színpompásabbak lesznek.
A legmegfelelőbb helyet ne az ablak mellett, vagy alatt keressük,

hanem majdhogynem az ellenkező irányban, a lehető leg távolabb.
A természetes fény remek lehetőséget nyújt az algák elszaporodására.
Az akvárium helyét úgy válasszuk meg tehát, hogy ne érje természetes fény. A másik nagyon fontos szempont, hogy olyan helyre tegyük, ahol az akvárium biztonságban lesz. Ne legyen előtte túl nagy jövés-menés, mert az stresszelheti a halakat, és ne érje túl sok rázkódást az akvárium tartóját és az akváriumot. A biztonság rettentő fontos! Ha például az egyik polcra helyezzük az akváriumot, az akváriumból kiszivárgó pára, vagy csak egyszerűen az idő vasfoga meggyengítheti annyira a bútorlapot, és leszakad az akvárium. A legjobb, ha fémből, direkt az akváriumnak tervezett állványon áll az akvárium.
 
Az akvárium méretének kiválasztása
 
                 Az akvárium méretét több szempont alapján is meg kell választani.
                Kezdő akvaristáknak az 50 liter alatti akvárium inkább csak karantén akváriumnak ajánlott. Szögezzük le azt, hogy az akváriumot annál könnyebb rendben tartani, és annál könnyebb egészséges halakat nevelni benne, minél nagyobb. Az 50 literes akváriumban nincs más dolgunk, mint hogy etessük a halakat, és körülbelül hetente csináljunk egy részleges vízcserét, egy kis aljzatporszívózással egybekötve. És hogy mi is az a részleges vízcsere, és az aljzatporszívózás? A következő részből a <Vízcsere> alcím alatt megtalálod! Ha ezt a megoldást választjuk (Az ajánlott legkisebb akváriumméretet) akkor a szerint kell halakat válogatnunk, hogy melyik igényel olyan méretű akváriumot, vagy annál kisebbet, mint amit mi választottunk ki.
 
                 A másik lehetőség az, hogy a szerint választunk akváriumot, hogy mennyi pénzünk, és helyünk van rá. Ha a pénztárcánk és a hely, ahova az akváriumot szánjuk, megengedi például a 100 literes akváriumot, akkor úgy, ahogy az előző esetben tettük, a halak igényeit figyelembe véve választunk halat.
                A harmadik lehetőség az az, hogy mi már kiválasztottunk egy nekünk tetszetős halfajt. Ebben az esetben olyan méretű, vagy annál nagyobb űrtartalmú akváriumot kell vennünk, mint amely fedezi az általunk választott hal igényét az akvárium mérete iránt. Ez azt jelenti, hogy Például a szívünkhöz közel álló Csókos gurámi -nak 250liter alatti akváriumot nem veszünk. Merülhet fel bennünk a kérdés, hogy honnan kellene tudnunk a hal igényeit? Erre a válasz viszonylag egyszerű; Utána kell nézni az interneten, vagy szakkönyvekben. ( Szerényen megjegyezném, hogy egyre bővülő listánkban egyre több hal igényeit és leírását olvashatod a következő link alatt:
 
Az akvárium méretének kiszámítása
 
                 Ha már ennyit beszéltünk az akvárium méretéről, nézzük meg, hogy is kell könnyedén kiszámolnunk az űrtartalmát.
                A legegyszerűbb módszer, ha lemérjük az akvárium szélességét, hosszúságát és mélységét, ezt összeszorozzuk, és a kapott eredmény végéről leveszünk három nullát. Azaz;
60*30*30=54000 à 54000 = 54(liter)
 
Az akvárium maximális lakószámának kiszámítása
 
                 Ha már a számításoknál tartunk, elmondom, hogy kezdő akvaristáknak milyen számolás ajánlható, hogy a megfelelő egyensúlyt fenntartsuk akváriumunkban. A számolás alapja az, hogy „ahány literes az akvárium, annyi cm hal fér el benne.” Ez azt jelentené, hogy, ha van egy 50literes akváriumunk, és vörös neonhalakat szeretnénk benne tartani, amiről tudjuk, hogy kifejlett kori mérete 5cm, akkor egyszerűen így néz ki a számítás:
50(Liter): 5(centiméter)= 10(egyed)
Tehát, az 50 literes akváriumba körülbelül 10 egyed fér el kényelmesen, és így tartható fenn az egyensúly. DE; ez a számolás csak iránymutató. A hal igényeinek a legjobb, ha utánakeresünk. Sok fajnál ez a számolás megfelelő, de sok, igényli a nagyobb területet, de akad olyan is, amelynek ennél kevesebb is elég.