Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az élő eleségek tartása, tenyésztése, és előkészítése halaink számára.
 
Élő Vs. Fagyasztott/ szárított/ mű eleségek
 
-Olcsó is lehet, ha magunk tenyésztjük őket.
-Kíméli az akvárium vizét, mert nem kezd el olyan hamar bomlani, mint a többi eleség, ha -meghagyják a halak.
-A halak ösztönösen szeretik a vadászatot az ide oda mozgó lényekre.
Az otthoni tenyésztés jelentősen csökkenti a különbféle betegségek kialakulását az akváriumban.
 
Akkor lássuk mivel is állunk szemben:
 
Tubifex
Szúnyoglárva
Sórák
Cyclops
Infuzória
Hal
Muslinca
Fonálféreg
Telvényféreg
Ecetféreg
Földigiliszta
Daphnia
Grindál
 
 
 

Tubifex

Kép

 

 
Beszerzés:
A tubifex az egyik legkönnyebben beszerezhető élő eleség. Manapság majdnem minden akvarisztikával foglalkozó üzletben vásárolhatunk ilyet. Tartásához hideg szükséges. Egy lehetséges tartási módot a „Tápos dolgok” menüpontnál találtok!
 
Veszélyei:
A tudifex eredetileg szennyvízben él. Tehát hordozhat különbféle kórokozókat. Pl.: Hepatitisz.
Túletetésekor a megmaradt tubifex beássa magát a talajba, és szennyezi az akvárium vizét.
Eggyoldalú etetés következtében a halaink elhízhatnak a tubifex lakomák során.
 
Tenyésztés:
A tubifex az egyik élő eleség amelyet nem éri meg házilag tenyészteni. Nehéz, fáradtságos munka ez. A tubifex a víz alján, beásva él és ott tenyészik. Etetése banánhéjjal esetleg a paradicsom belső, puha részével lehetséges. A ki”bányászásuk” egy hálóval lehetséges. Belemerünk a hálóval a talajba és szépen kiszitáljuk onnan a tubifexet.
 
Akváriumi etetés:
A tubifexet ha megvettük a boltban, tegyük bele a tartóedénykénkbe, melybe hideg csapvizet töltöttünk, öblítsük át, öntsük le a lehető legtöbb vizet, és engedjünk bele újra csapvizet. Ezt addig ismételjük, míg nem sikerült leöntenünk az összes trutyit, és szép tiszta nem maradt a víz. Az esetleges halott kukacokat is le kell önteni ilyenkor. A halott kukacok lassabban süllyednek le a víz aljára és világos, már-már fehér színűek. 2 napig nem ajánlatos a boltból való hazavitel után etetni velük, ez idő alatt kitisztul a bélrendszerükből a salakanyag és ezzel még tovább csökkentjük az esetleges kórokozók esélyének a kockázatát. Ezt a 2 napot csökkenthetjük 1-re is, de akkor adjunk nekik enni, hogy ezzel serkentsük az ürítést. Enni a paradicsom belső puha részét lehet neki adni. Minden nap ismételni kell az átmosást, amíg el nem fogy az összes tubi. Nem kell belőle túl sok a halaknak, hogy jól lakjanak vele. Etetés előtt még pár átöblítés és már mehet is a tubifex etető kosárkába.
 
 
 

Szúnyoglárva

Kép

 

Beszerzésük/ tenyésztésük:
3 módon szerezhetjük be. Vagy szedünk magunk a közeli tavakban. A petég egymáshoz simulva tengetik mindennapjukat. Akár otthon csinálhatunk is egy „Tenyészetet”. Nincs más dolgunk mint kitenni egy hordó vizet és bele aludttejet vagy füvet, ettöl megindul az infuzóriásodás. Ez a szúnyoglárva fő tápláléka. Már csak azt kell megvárni hogy a szúnyogok a vödrünkbe vagy hordónkba tegye le a petéket. Mire peték lesznek a tartályba, addigra az orrunk kiég a helyéről a bűztől…A kitartásunk 2-4 hetes várakozási időt szenved el.
A harmadik,és egyben a leg egyszerűbb megoldás hogy elmegyünk vásárolni egy adaggal.
 
Etetés:
Minden, a lárvánál nagyobb hal el tudja fogyasztani. A természetben nagyon sok hal fő tápláléka a szúnyoglárva, de vigyázat, vannak halak melyek nem kaphatnak ebből a lakomából!
 
 

Artemia/ Sórák/ Sóféreg

Kép

 

Sórák pete keltetése: 
Akinek Bekevert sórák mix-e van annak könnyű dolga van. Fog egy fél literes befőttes üveget, beleönti a zacskó tartalmát,porlasztót tesz bele fűt, és ki is keltek.Na de akinek nem előre be kevert az is tudjon keltetni: (ez után jön egy részletesebb leírás a keltetésről!:))
Aki csak petét vásárolt annak fél liter vízhez 20g sót kell kb. adnia.
Tehát akkor az egészet vegyük át alaposabban.

Ahogy én csinálom:
Hozzávalók/szerszámok:
 
 • Kis akvárium
 • Fűtő
 • Levegőztető/ levegőcső/ porlasztókő/ tapadókorong/ szabályzószelep
 • 0,5 literes befőttesüveg
 • Víz
 • Pete+só(aki keveréket vesz az jobb, mert abban már valamennyi időre elegendő élelem is van a kis rákocskáknak)                                                                                                                
 • Fecskendő
 • Valamilyen műanyag amit a befőttesre rátehetünk, úgy, hogy a levegőztetőcső is bent tudjon maradni
 • Hőmérő
 • Újságpapír /ragasztó szalag
 • Tető az akváriumra.
 
Az akváriumot feltöltöm annyi vízzel, hogy ha benne lesz a befőttes üveg akkor ne folyjék bele a víz.
A befőttes üvegbe tapadókoronggal középre berögzítem a levegőcsövet és a porlasztót aztán fél liter vizet teszek bele és beleteszem a sót és a petéket.
Várok kb 1-2 órát, hogy magukbaszívják a vizet és feloldódjon a só.
Ez után elindítom finoman a levegőztetést, annyira hogy kavarogjanak a peték, de óvatosan kell, ne lökje ki a petéket az üveg falára.
Az akváriumba beteszem a befőttesüveg mellé a fűtőt is és az már az elejétől kezdve 25-27-ra fűti a vizet. Ezzel a befőttes üvegben is felmegy a víz hőmérséklete.
Várok, kb. 1, rossz esetben 2 nap a kelés.
 Ha kikeltek a peték Beburkolom az egész akváriumot az újságpapírral. Egy kis rést hagyok csak az egyik oldallapján az akváriumnak, kb egy 10x10cm-est lent, és fényforrást teszek a réshez, (én az ablakhoz szoktam tenni) és a másik oldalába az akváriumnak beöntöm óvatosan a sórákokat. Ha elég óvatosak vagyunk a peték azon az oldalon maradnak a másikra pedig odasereglenek a fényre a sótákok. Ez után a fecskendővel a sórákokat összeszívom (nem nehéz, hiszen 1 kupacban vannak).Az akváriumhoz megyek és belenyomom a tartalmát. Vigyázzunk hogy petéket ne szívjunk bele, mert a halak nem tudják megemészteni, csak később a páncélosharcsák, mikor már el kezd bomlani. Természetesen más megoldások is működnek.Pl. egy sörösflakonba átönteni az egész bagázst, és a részen majd kijönnek a fényre,a peteburok és a ki nem kelt pet pedig a dobozban maradnak. Ha az én technikámat választod, az akvárium vizét is sózd be, ne csak a befőttes üvegét, mert édes vízben csak pár órát maradnak életben a sórákok. Én a lebegő peterészeket egy merőkanálhoz hasonló dologgal szoktam leszedni. Azt is megtaláljátok itt a honlapon.
 
Beszerzés:
A sórákpete csaknem minden boltban beszerezhető.
 
Etetés:
A „Keltetés” résznél már leírtam mindent. A sórákot a kis, frissen kelt ivadékoknak nagyon jó eleség, de a nagyobb halak is szivessen fogyasztják. Nálam a vitorlások is sorban álltak a kajaosztásnálJ. Tobábbá a frissen keltetett sórákokkal némely gerinctelennek a mikro-plankton szükségleteit is kielégíthetjük vele.
 
Felnevelés:
Felnevelésükhöz egy nagyméretű, nyitott edény szükségeltetik. Pl egy nagy lavór. Az edényünket töltsük fel sós vízzel, és oltsuk be zöld, algás vízzel és táptablettával. Tegyük világos, de ne közvetlen napfényes helyre ezzel is fokozva az algatermelést. A már kellően zöld vízbe tegyük át a kis sórákokat, és hagyjuk had nőjenek. Kis mennyiségő sörélesztő vagy más mikro-eleség meggyorsíthatja a növekedésüket.
 
 
Cyclops

 

Kép

 

 

Folyt. Köv. ...