A halászok óriási hajókkal és hálókkal fogják be zsákmányukat. A szabadon halászható halak mellett sok bálna, delfin, sőt teknős és madár is a hálókba kerül. És a legtöbbször el is pusztul ott.

"Az európai tengereket gyakorlatilag már kiürítették. 80 százaléka a halaknak eltűnt a tengereinkből" - ezt mondja a Green Peace kampányfelelőse, Rodics Katalin. 

A hatalmas halászhajók jól felszereltek. Helikopterről figyelik a rajmozgásokat, radarral a tengerek mélyét. 1 milliárdos támogatást kapnak az Uniótól. A Green Peace szerint ez ellen Magyarországnak is fel kell lépnie.

„A mi pénzünkből is fizetik, a közpénzekből ezt a negatív folyamatot. Amúgy pedig gazdasági érdeke lenne Magyarországnak, hogy ezek a pénzek ide jöjjenek, ebből a mi fenntartható, környezetbarát halastavainkat és ezeknek a termékeknek a piacra jutását támogassák inkább, és ne a tengerek kifosztását” - hangsúlyozza a kampányfelelős.   

Szakértők szerint 70 milliárd amerikai dollárra lenne szükség ahhoz, hogy a tengerek 20 százalékát védetté nyilvánítsák és megmentsék élővilágukat. Évente ennyit, azaz 70 milliárd dollárt költenek az európaiak és az amerikaiak parfümre.