Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Így kezdtem el halazni…

A kezdet

 
            Mikor kicsi voltam,volt akváriumunk. Az az akvárium máig is megvan, most Vörösfülű ékszerteknősök vannak benne. Jobb lenne nekik egy nagyobb hely, sajnos ezt be kell hogy lássam, de sajnos nincs rá lehetőség.
Amúgy akkoriban (és ma is) ez egy 50 literes akvárium volt. AKép kkor még normális dolog volt egy ekkora akváriumban az aranyhal látványa. Ma már nem raknék bele aranyhalat, hiszen minimum 100 literes akvárium kell neki. Tehát voltak benne aranyhalak. Felütötte a fejét a hasvízkór, szerencsétlen hal elég ronda lett. Utána kerültek bele guppyk. A szűrést egy Shark-sicce belső szűrő biztosította, ami máig is működőképes. (Jelzem hogy ez körülbelül 10-12 éve volt, szóval egy mai szűrővel összehasonlítva ez egy örökéletű gép…). Amikor a guppyk is eltávoztak egy adag kaktusz került bele. Körülöttük sóder volt. Ezt követték a teknősök, amiket a testvéremmel imádtunk ki a szüleimből (annyira azért nem kellett könyörögniJ). Ez ugy 6 évesen történhetett, mert akkor mentem iskolábaJ .
Aztán egyszercsak jött az ötlet, hogy kutyát szeretnék, de jött a jólismert mondatJ: „Majd ha kertesházunk lesz”. Tehát elnapolva az ötlet. Jött a következő: akkor szeretnék tengerimalacot vagy hörcsögöt, de ez megint csak egy járhatatlan útnak bizonyult (anya írtózik az ilyesfajta állatoktól).
Mély gondolkodásba estem, és arra jutottam hogy halat szeretnék(Akkor ez volt az utolsó lehetőség, de mása már látom, hogy ennek kellett volna az első variációnak lennie.).
Lelkesen meg is terveztem(A mély gondolkodás úgy a 13. szülinapomig tartott.) az akváriumot amit kevéske zsebpénzemből meg tudok venni az akkor még működő lakótelepi kisállat-kereskedésben (innen származnak a békáim is). Odáig jutottam, hogy veszek egy kis 10, vagy esetleg 20 literes akváriumot, annak függvényében, hogy mibe fáj ez nekemJ. Halnak: ügyesen belenyúltam, és kiválasztottam az egyik nagy teret igénylő halat. Tehát a terveimben aranyhal szerepelt. Sőt, nem is egy aranyhal, hanem azt hiszem vagy három.
Mint tudjuk ez nagyon rossz döntés lett volna, hiszen minimum 100 liter kell neki!!!
Amúgy olyan jól kitaláltam hogy mi kell nekem, hogy vár rom és műnövények szerepeltek színes kaviccsal az akvárium alján a tervemben, ja, és sok-sok kagyló…:D.
            Mikor a tervezgetés és a gyűjtögetés befejeződött újra felvetettem anyáéknak Kép az ötletet, hogy megyek halat venni. Ekkor szóltak, hogy várjam meg vele a karácsonyt (Merthogy már közeledett az is). Jófiú módján kivártam a karácsonyt.
Kaptam egy 54literes akvárium szettet. Nagy volt az öröm. Berendezni egy akvarisztikában jártasabb hölgy, anya munkatársa segített. Színes talajról nyílván nem mondtam le. Került bele kék talaj, 2 csigaház 2rubin lazac 2páncélos harcsa 2gyöngygurámi 2algaevő és 2rózsalazac. Kezdőként ez a feladat tárult elém, amivel meg kellett bírkózni. Ja és a növények. Ebben már nem az eredeti tervbe vett műnövények hanem élő növények kerültek. Egy kardfű és egy csokor átokhínár, és kaptam a hölgytől egy marékkal a jávai mohájából és vele együtt egy csigahadat(Nevezetesen: Maláj tornyos csigákat), aminek akkor még nagyon örültem.
Későbbiekben a csigahad megduplázódott, meg3szorozódot aztán vagy megtízszereződött. A végén oda jutottam, lévén hogy,- nem is tudom mit gondoltam -, nem ritkítottam őket teljesen ellepték az akváriumot, alig lehetett az üvegen is belátni… Ami éhenhalt, hiszen ennyi csiga nem talál magának kaját, berohadt a vízbe, ettől pusztult a halállományom. Egyszer arra jöttem haza a sulibúl hogy egy kupacban vannak a csigák… Hát teljesen ellepték a gyöngygurámim holttestét, így arra az elhatározásra jutottam hogy kiirtom őket. De mindet, mert ha egy is bentmarad az szaporodik tovább. Elmentem egy híres gyártó csigaírtóját beszerezni, meg is vettem-nem is olcsón- benyomtam a vízbe, és az ég egy adta világon semmit sem hatott, úgyhogy végső elkeseredésemben kidobtam a talajt mindent kifőztem és lesikáltam,leírtóztam, így sikerült megszabadulni a csigáktól.
 

------>Folyt. Köv.<------

 

 

Így kezdtem el halazni1

Így kezdtem el halazni2

Így kezdtem el halazni3

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.