Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Pillangó tarkasügér

 

Pillangó tarkasügér
 

pillango-takrasuger.jpg

 
 •  Neve(/Nevei): Pillangó tarkasügér, Mikrogeophagus ramirezi, Papiliochromis ramirezi
 • Beszerezhetőség (a tapasztalataim alapján): Könnyű
 • Táplálkozás: Mindenféle eleséget megeszik, a természetben gerincteleneket fogyaszt. Kedveli az élő eleséget (Kerüljük a vízibolhákat)
 •  Méret: 8cm
 •  Ajánlott akvárium méret: Minimum 100 liter (1 párnak)
 • Környezet: Széles levelű növények, Gyökerek, homokos részek
 • Optimális vízértékek: 26-27°C, 6-7,5pH, 6-14NK
 •  Viselkedése: Békés, Jól társítható kisebb halakkal is, és egyéb törpesügerekkel.
 • Csoport: Sügerek
 •  Eredeti élőhely: Dél-Amerika
 • Körülbelüli ár: 300-550Ft
 • Szaporodás(+nehézségi fokai): Könnyű. Fogjunk egy 40 literes akváriumot, mely a szaporító medencénk lesz. Tegyünk bele 6-6,5 pH-jú vizet, mely 28-29°C-os és az NK:3-8. Tegyünk bele barlangokat. Na jó, barlang helyett 3-4 kisebb cserép is megteszi. Talajnak jó lesz kvarchomok, és tegyünk bele növényeket is! A párzás általában este történik meg. Az ikrákat a legtöbb pár nem neveli(Köszönjük ezt meg a „Hal gyárosoknak”!), ezért kb 1 nap elteltével tegyük át őket az akváriumból feltöltött 4-5 literes befőttes üvegbe. legyen benne egy porlasztó, és levegőztessük folyamatosan. A vízbe pár csepp Xantakridint is tegyünk, ezzel megakadályozva az ikrák bepenészedését. A porlasztókövet tegyük minél közelebb az ikrákhoz, és a porlasztás finom legyen. Ha valamelyik ikra el kezd penészedni, el kell távolítani azt, mert a többi, addig még egészséges ikra is megfertőződhet. Ezt a legkönyebben egy tűvel és egy szemcseppentő pipettával lehet megoldani(A szemcseppentőt könnyen beszerezhetjük gyógyszertárból.). Mindig biztosítsunk állandó vízhőmérsékletet az ikráknak és a kishalaknak egyaránt. Az ivadékok körülbelül 6 nap után úsznak el. Etetésük papucsállatkákkal megoldható, persze van alternatív megoldás is: Frissen keltetett sórákkal lehet etetni a kicsiket, de csakis az extra frissel. Az egy napos sórákokat már nem tudják elfogyasztani, tehát számolgatnunk kell, hogy a kishalak elúszásának időpontjára keljenek kis a sórákocskák. Végső esetben próbálkozhatunk JBL Nobili Fluid Artemia-val, de esetünkben ez maximum a legvégsőbb, a „Zs- terv” lehet, és nem az „A-terv”! 4 napig, napi 5ször etessünk. Hogy könnyen megtalálják az eleséget engedjük le a vízoszlop 2/3-át, és az akvárium 1pontját világítsuk meg egy kis lámpával. Ha odasereglettek a kishalak, kezdődhet az etetés. Az ötödik napon már megeszik az 1 napos sórákokat is, és ezt az etetést kb 3 hétig kell folytatnunk, eztán már megeszik az apró cyclopsokat is. Az akváriumot az etetés kezdetétől szivacsszűrővel lássuk el, és cseréljük a víz 5%-át naponta. 3 hetes koruk után áttehetjük egy nagyobb akváriumba őket, és a vízcseréknél egy kis csapvizet is kaphatnak, hogy szokták a normál vizet is. Kajának már tubifex pépet is kaphatnak(Ettől gyorsabban nőnek majd).
 •  Leírás:  A pillangó tarkasügér (Ramirezi) igen kedvelt az akvaristák körében gyönyörű színezete, relatív kis testmérete és békés természete miatt(És persze viszonylag könnyű szaporíthatósága miatt is). Ázsiai tenyésztők sok színváltozatot teremtettek. Tartásuk nem nagy ördöngösség, de megköveteli a tiszta vizet, ennek érdekében sűrű vízcserét kell eszközölnünk, és nem árthat egy jó szűrő sem. A vízminőség változásaira érzékenyen reagál, és a vegyszerekkel is csínján bánjunk. Biztosítsunk számára elegendő búvóhelyet és barlangos részeket is, mivel eldugott, köves zónákban ikráznak. A Pillangó tarkasügér megfelelő körülmények közt akár 5 évig is élhet.

 

Ramirezi és a kicsinyei: