Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

Tőzegkivonat
 
 
A tőzegkivonat készítés nem nehéz. Több megoldás is létezik, attól függően hogy mire kell.
 
1)      Ha csak színezni akarok vele és nem akarom tárolni, akkor egy fél maréknyi hegyiláp tőzeget forrásban
lévő vízbe dobunk kb. ( 2dl-víz ) 2-3 perc főzés, ha lehűlt mehet az akváriumba. A maradékot se dobd el. Még egyszer használható, ha újra 2dl vízben áztatod, de mostmár 1 napig. Ez még egy alkalommal jó lesz, kevésbé színez, de azért még jó, a kiáztatott tőzeget földel keverve, virágok táptalajának használható, (jó víztartó, enyhén savanyít)
 
2)      Ha el szeretnénk raktározni, akkor töményebb oldatot készítünk, és desztillált vizet használunk. A főzés után 1napig ázni hagyjuk és utána jól zárható, sötét falu üvegben tároljuk ( 1 evőkanál sót teszek bele tartósítószernek ) Javasolt a hűtőben tárolni!
 
3)      Növénytápozásra, savanyításra, cserzésre, más adalékokkal együtt használjuk pl.: tölgy, cser, fűz, platán kéreg és levél, valamint égertoboz és kamillavirág. Ezeket a kéregdarabokat, leveleket, tobozkákat és a tőzeget, egy nagyobb edénybe töltjük kb. 4-5 maréknyi keverékhez 5liter víz és 5 kanál só tartósítónak (a só elhagyható, de ajánlott). Ezt kb. egy hétig áztatjuk hideg vízben, majd leszűrjük. (lehetőség szerint itt is desztillált vizet használjunk). Tárolása megegyezik az első kivonatéval. Megjegyzés : nem kell minden anyagot beletenni és ki is lehet egészíteni más fakérgekkel, levelekkel. Ez a kivonat jól gátolja a baktériumok szaporodását is ajánlom minden savanyúbb vizet kedvelő hal akváriumába.Kép
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.