Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tubifex tároló edény
 
KépA tubifexet hidegen kell tartani, hogy sokáig életben maradjanak, és sokunknak nincs gusztusa ezeket a lényeket az étellen együtt tartani, és még többünknek nincsen pénze egy külön hűtőt fenntartani miattuk. Aki szabad hűtőtáskával sem rendelkezik hogy hidegen tartsa a tubifex vizét annak ideális ez a kis egyszerű Szivacs tartó.

 

Hozzávalók:Kép

 • Szivacs (4-5cm vastag kb.)
 • Madzag
 • Széles ragasztó
 • Nestea flakon (1, 5l-es)
 • Alufólia
 • 2-4db fél literes flakon
  Kép
Szerszámok:
 • 1 Kés
 • 1 Olló
 • 1 Ragasztószalag
 • 1 tekercs madzag
 • 1 Horgolótű
 
Ennél a leírásnál bajban vagyok, hogy elég érthetően írjak le  mindent, de rajta vagyok az ügyön, dolgozom rajta.
Vegyük magunk elé a szivacslapot. Vágjunk le egy 21cm magas 54cm széles darabot. Ha ezt egy körré formáljuk, úgy hogy az 21cm a magassága legyen a körvonala pedig az 54cm legyen, akkor egy olyan vastagságú közt kapunk, amibe pont belefér a flakon. De nem tudunk pontosan kör alakot csinálni ezért egy kicsit tovább kell tolni az egyik részét a körvonalnak, hogy a végén túlcsússzon.(Hát igen, itt van a rész amit nem tudok elég jól leírni,így segítség képpen rajzolok.
Tehát az eltolás miatt nem egészen egy henger alakot kapunk, hanem valamiféle csepp alakú dolgot.
Kép3Ponton a madzaggal (fent, lent és középen) a horgolótű segítségével 2 csinos csomó rákötésével tartsuk meg ezt a formát. A túl lógó résznél „varrjuk” össze, úgy megfelelően stabil marad. Ezt követően Az alját kell megcsinálnunk. Tegyük rá a hengert a maradék szivacsunkra. A tűvel karcoljuk körbe belülről a henger formáját rá az eddig még fel nem használt szivacsra. Vágjuk ki az ollóval ezt a formát (az a bizonyos csepp alak) és tegyük bele a hengerbe a formának megfelelően. A ragasztószalag segítségével ragasszuk meg, de csak a végén!:). Most jöhet a teteje. Fordítsuk meg a hengert és tegyük meg ugyan ezt. Vágjuk ki a formát és nézzük, meg hogy illeszkedik e. Ha igen akkor az alját a ragasztószalaggal ragasszuk rá a hengerre. A Másik oldalt még nem vagyunk kész a tetővel. Ezt a cseppalakot csináljuk meg úgy ,hogy a közepénél legyen egy fogantyú. Erre a madzagot használjuk. A tűvel húzzuk át 2 ponton a közepe felé a madzag 2 végét, és egy darabka szivacsra kössük a 2 zsinórvéget. Ha ezzel megvagyunk már kész is a füle a tetőnek. Ha minden jó, akkor az alufóliával tekerjük körbe a kis „hűtőládikánkat” és utána tekerjük körbe ragasztószalaggal, hogy nagyon sérülékeny az alufólia. Ezt a belsejében is megcsinálhatjuk az összeszerelés előtt, de így könnyebb. A belsejébe a csepp alak hegyénél én bele tettem egy kis szivacs oszlopot úgy hogy ne érjen fel teljesen a szerkezet tetejéig, hanem addig érjen, hogy a tetőt bele tudjuk nyomni a helyére. Tehát egy 21cm magas hengernél ügyebár ha mondjuk 2cm vastag a szivacs, akkor az aljáig már csak 19cm marad, még 2 cm a tető tehát ez a szivacsdarab 2x2x17cm-es lesz. Ezt beragasztjuk simán a csepp alak helyébe, így mindjárt kevesebb levegő marad bent.Kép
Akkor most maga a tartály, amibe a tubifex és a víz kerül.:
A tartályt ugy készítjük el, hogy az üres palack tetejét levágjuk az egyenes résztől felfelé. Így egy kb. 1 liter űrtartalmú edényt kapunk. A tetején/szélén 3 lukat csinálunk (Égtáj szerint pl Észak, Dél-nyugat és Dél kelet feléJ). És ezekbe a lukakba befűzünk 1-1 madzagot, és úgy kötjük össze, hogy ha megfogjuk, és felemeljük azon keresztül a palackot, a víz ne folyhasson ki, tehát vízszintesen álljon. Az egész csúcsán legyen egy szál madzag, ami olyan hosszú, hogy ha már a tartály benne van a szivacstartóban, akkor, amikor rá tesszük a tetőt, ezt a madzagot ki tudjuk vezetni a szivacsból, így nem lóg majd az edénybe az a kis fülecske, ami megkönnyíti majd a kiszedését a szivacsból. Én a szivacsra ugyan ezzel a technikával tettem ugyan ilyen fület madzagból, hogy könnyen szállítható legyen.
A palackot alufóliával körbetekerjük, aztán pedig ragasztószalaggal. Ezzel a tartály is elkészült.

Lássuk magát a hűtést:
Kép A hűtést a 2 vagy 4 palack fogja végezni. A palackokat ¾-ig töltjük vízzel és összenyomjuk a palackot addig, hogy a víz a palack tetejéig legyen. Erre azért van szükség, mert a vízfagyás közben tágul, és ha csurig töltjük a palackot, a mélyhűtőben széthasadhat a műanyag. Tehát betesszük a mélyhűtőbe őket. Ha megfagytak 2palack esetén 1et 4palack esetén 2-t a szivacs külsejéhez teszünk. Ezzel egy idő után áthűl a szivacs és hidegen tartja a tubiflexet a vízben. A palackokat kb. naponta kell cserélni, ha még ezt is még egy szivaccsal körbevesszük. Ha nem, akkor úgy félnaponta kell cserélni a jeget. A tubifexen a vizet naponta kell cserélni, jó hideg vízzel, és le kell önteni az elpusztult lényeket. Körülbelül 4-5 leöntéssel elérhető hogy ne maradjon döglött (fehér) tubifex a tartályban. Ezt követően mehet vissza a szivacsba az edény. A jeges palackokat el ne felejtsük cserélni! A flakonokon lecsapódó víz folyni le fog csorogni, úgyhogy ajánlatos az egészet egy vödörbe tenni vagy valamilyen tálcaszerűségre. Amúgy a tubifexnek a vásárlástól számított 2 nap után kb. kitisztul a bélrendszere, ezzel csökkenthetjük az esélyét annak, hogy megbetegednek a halaink tőlük. Szóval ajánlatos 2 napig vásárlás után nem etetni velük.

[Én nem lepődtem már meg,gondolom ti se,megint nem enged feltülteni egy képet amit én készítettem,úgyhogy megint csak azt tudom mindani hogy ha kell a segítség kép hogy hogy kell a szivacsot  összetekerve,a két szélt egymás mellé csúsztatni akkor írj egy kommentet hogy melyik képet milyen címre küldjem,és amint lehet,elküldöm! Lucky]Kép 

<-A tartájjal

Kép <-Az elcsúsztatott rész,Remélem itt eléggé látszik,hogy érthető is legyen:). Kép

 

<-Összerakva,a jégakkuval és fagyasztott palackkal.(Azért kell egy palack egy akku,mert Nem férne be 2 üveg a széléhez,ha a vödörbe van téve az egész(Mert a pára lecsapódik,és folyik,ezért kell a vödörbe tenni),de azért szerettem volna 2 oldalról hűteni.Így egy vékony jégakku és egy fél literes palack.1napig hidegen tartja az egészet.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.