Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

A vízcserét segítő eszközök
 

Ezeket a kis apróságokat én olyan akváriumnál használom, ahol nem felnyitható a tető, maximum levehető. De, szerencsémre ügye az ilyen akváriumtetőkön van etetőnyílás. Tehát kitaláltam, hogy, hogy oldhatnám meg a vízcserét az etetőnyíláson keresztül. De aljzatporszívózni is illenék, tehát minden második vízcserénél (2 hetente) előveszem a csere fejet, és ráteszem a csőre, és mehet a nagytakarítás.

Kép

Az első és legfontosabb segédeszközünk egy slagcső (a tiszta, vegyszermentes vödrön kívül). Ha valaki még nem tudná a működési elvet, leírom: A csövet feltöltjük vízzel. Sokan azt a megoldást választják hogy megszívják a csövet az akváriumba, és utána engedik folyni egy vödörbe. Hát, én kételkedek abban, hogy mennyire higiénikus ez, ezért én a csapnál töltöm fel a csövet, befogom a 2 végét, és úgy bele az akváriumba. Ez után már a gravitáció engedi le a vizet a vödrünkbe ami vízszint alatt van!

Kép

Akasztó:

 

Hozzávalók:
 • 1 műanyagflakon (A teteje viszonylag kúp alakú legyen. )
 • Egy kicsi darabka levegőztető cső
 
Szerszámok:
 • Alkoholos filc
 • Kés
 
KépA palackra felrajzolunk egy kampó alakot úgy, hogy a későbbiekben a kivágott „J” alak a tető rész legyen, a kupakkal együtt.
Valahogy így.A lehúzott részre már nincs is szükségünk. Ez után már csak annyi a dolgunk, hogy letisztítsuk róla az alkoholos filc nyomait. A  „J” alakunkba tegyük bele a slagcsövet (hajlítsuk bele) úgy hogy az egyik vége olyan hosszú legyen, ameddig le akarjuk cserélni az akvárium vizét, a másik vége pedig nyilván a maradék. A rövidebbik vég ami az akváriumba megy a „J” alak rövidebb kampórészéhez megy. Hogy a cső benne is maradjon, rögzítenünk kell. Erre a feladatra azt a kézenfekvő megoldást találtam ki hogy a kupakot letekerem, befűzök egy kis darab levegőztetőcsövet (mind 2 végét, és fogják majd a csövet, hisz áthurkoljuk a csövet vele), áthurkolom vele a slagcsövet, és a 2 végét a levegőztetőcsőnek kihajtom a palack nyakán, és rászorítom a kupakot. Ha erős légcsővel, kemény kupakkal és palackszájjal dolgozunk, ezt nem lehet megcsinálni, mert akkor sehogy sem fog menni az a rátekerés…J.
 
Ezzel a „J” alakú akasztót ki is tárgyaltuk. Ezzel akasztjuk oda a csövet az etetőnyíláshoz.
 
 

Kép

 

Beöntő:

 

Ez a beöntő sem egy bonyolult szerkezet. Olyan elven működik, mint a zuhanyrózsa. Nem egy ponton fog behatolni a víz, hanem sok apró, vékony vízsugáron. Nem is kell hozzá más, csak:
 
Hozzávalók:
 • Egy hasonló palack, mint az előző részben említett.
 • 1 sűrű rácsozású kosárka, amik a növényeken a gyökérvédő szerepet kapták.
 • 1 vastag befőttes gumi/postás gumi
 
Szerszámok:
 • Kés/olló
 
KépLevágjuk a palack alsó részét, kb. középtájt.
Levesszük a felső részről a kupakot, és a műanyag kosarat felrakjuk a kupak helyére, és rászorítjuk jó erősen a gumival. A maradék részét a kosárnak, ami már ott kitüremkedik, hozzuk egy helyre a kezünkkel, és fordítsuk el oldalra és fogjuk le a gumival. Így már befér az etetőnyíláson a hegye (a palack nyaka a kosárral).

Egy kicsit még horpasszuk ott be a palckot ahol az etetőnyílás széle nem engedi vízszintesen állni, és már önthetjük is bele a vödörből a vizet. Ezzel a módszerrel nam kavarjuk fel a talajt(sem), és a halak nálam mint ha tudomást se vennének róla. Nem csinál erős áramlást, a halak simán úszkálnak mellette, sőt alá is mennek, meg átúsznak rajta. Mint mikor a szűrő kivezetésénél játszanak.

 

Kép

 

Halbeszívás gátló:

 

Ez sem egy nagy furfang. Itt csak ugyan olyan kosárkát, mint az előbb ugyan úgy gumival rárögzítünk a slagcső, akváriumba lógó végére. Így nem szívunk be halat. De azért nem tesz jót nekik ha rátapadnak a végére, ilyen erős sodrásnál. Tuti nem kellemes, úgyhogy azért ugyan úgy figyeljünk oda, mintha nem lenne a cső végén.
 
Hozzávalók:
 • „1 sűrű rácsozású kosárka, amik a növényeken a gyökérvédő szerepet kapták.”
 • „1 vastag befőttes gumi/postás gumi”
 
Szerszámok:
 • Nem kell hozzá.
 
Az elkészítését már leírtam a kis bevezetőben J .

Kép: Az elkészült remekmű* című képen látható a beszívásgátló.

 

Kép

                                                                                                                                                                                                                                                                    

 
Itt leírom, mert nem érdemel szerintem külön részt, hisz nem is kellett dolgozni rajta, de azért ugyan úgy segíti egy akvarista vízcseréjét egy tapadókorongos fűtő tartó. Általában 2 tapadókorongból, és a 2 tapadókorongnál „C” alakot formáló műanyag rész amibe bele tudjuk pattintani/fűzni a slagcsövet, ezt bele tapadókorongozzuk a vödörbe, így innen sem fog kiesni a slag.

 

 

Kép

 

Aljzatporszívó fej:

Kép

 

Ez legalább olyan egyszerű „szerkezet” mint az eddigiek.
 
Hozzávalók:
 • Egy fél literes, egyenes palack (Nekem egy oxigénes ásványvizes palack van, de egy bizonyos algaírónak is pl. ilyen a flakonja. Ha végképp nincs más akkor egy kólásüveg is megteszi.)
 • 1 kosárka, amik a növényeken a gyökérvédő szerepet kapták.
 • Akvárium ragasztó szilikon
 
Szerszámok:
 • Kés
 • Akvárium ragasztó
 • Olló
 
Az üveg talpát vágjuk le.
Vágjuk be egy oldalon a gyökérvédő kosarunkat, és vágjuk le a talpát
Csavarjuk fel a kosárkát ( a falát, nem a talpat), és tegyük bele a flakon szájába. A flakon kupakjára, a kosártalpra és a flakon talpra nem lesz már szükség.
A betett kosárkát engedjük, hogy had nyíljon szét, hogy beszoruljon a helyére. A felül kilógó részt hajtsuk vissza a flakon szájának külső részére.
Már majdnem készen is vagyunk. A gyökérvédőt és a palack nyakát kenjük be a szilikonnal, mert ha majd a slagcső belekerül, minél jobb szívóhatást szeretnénk elérni, ezért a felső részen minél jobban szigetelt, annál jobban működik a beszívás alul (ahonnan levágtuk a talpát a flakonnak).
KépEzt a kosarad ragasztós dolgot azért kellett megcsinálni, hogy a slagcső beszoruljon majd ide, mert a sima, üres flakon szájba nem szorul be a slagcső, leesik a slagról ez a „fej”/ vég.
Ha megszáradt a szilikon, felhúzhatjuk a slagcső végére és a talajt pásztázva leszívjuk a vizet, és az ürüléket/ elhalt növényi darabokat/ megmaradt tápot viszont a talajunk benn marad az akváriumban. Viszont, kerüljük el a növénytáptablettás részeket, mert gyönyörűen kitakarítja azt is a talajból J .
Ezt a fajta takarítást nyilván nem az etetőnyíláson keresztül végezzük!:)

 KépAz elkészült remekmű*->

 

 

 

 

 Egy videó egy igazi aljzat"porszívó" -ról.Szerintem ez pont ugyan úgy néz ki.A lényeg,hogy a vidón látható hogy hogy kell használni.De a csaj szerintem nem nagyon kíméli a halakat:S:):

A VIDEO

 

"Vízpumpa"

 

Kis,maximum 20 literes akváriumokhoz!

Ez az általam vízpumpának nevezettdolog,nem más mint egy mechanikusan,nyomkodva kimegy belőle a levegő az egyik irányba, ha elengedem a másik oldalról beszív és amerre kiment a levegő arra lezár.A másik vége ahol szív arra rákötöm a vékony csövet.A csövet beteszem az akváriumba és igy onnan szívja ki a vizet.Ez a víz átfolyik rajta,és így a víz egy vödörbe folyik.Ez tulajdonképpen csak arra szolgál hogy ne keljen csapnál feltölteni a csövet vagy szájjal szivogatni.Én egy lufifújóból csináltam.300ft olyan hosszu lufikkal,amiből kutyát vagy ilyesmiket hajtogatnak a bohócok.A csatlakozást egy ilyen lufiból csináltam(Levágtam a végét ráhuztam az egyiket a cső végére a másikat pedig a fújó végére.Már csak a fújót kell nyomkodni amíg fel nem töltődik és már le is cseréltük a vizet.Ezt sajnos csak olyanok tudják megcsinálni,akinek van ilyenje,vagy éppenséggel lát a voltban és vesz,elhasználja vele a lufikat és utána már alakíthatja is át.Pontosabban,nem is kell átalakítani:) Így néz ki:

 

Kép

 

Kép

Természetesen ezt nem a 112literes akváriumomnál hanem a 15literes garnélás akváriumomnál használom.Kicsit hosszas lenne 30litert lecserélni vele:).

 

DIY "algakaparó"

 

Ha már a takarításról van szó akkor vegyük ide az algakaparást is. Mivel ez egy DIY oldal nem írhatom hogy pengés algakaparó vagy éppen a jóörög mágneses algakaparót.Algát olcsón és könnyedén egy új, tiszta, kimosott mosogatószivaccsal tudsz takarítani. Egy boltban láttam hogy ilyen fém dörzsivel tisztította le az ember az algát,hát én ezt inkább nem ajánlanám. Nem hiszem hogy ilyan karcmentes megoldás lenne.Szóval a mosogatószivacs dörzsölős része éppen ideális a feladarta, akár köveket lesikálni akár az üvegről letörölni az algát. Anánlatos előbb algátkaparni aztál vizetcserélni. És vigyázat, nehogy homok vagy valami más menjen a talajról a szivacs alá (Igaz ez az összes bolti kaparóra is) mert ha bekerül az üveg és a szivacs közé valamilyen keményebb folog szép kis karcolásokat ejthetünk vele.Szóval azért óvatosan!

Kép

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.